Το Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης, στο πλαίσιο των επιτόπιων ερευνών που διενεργούνται την τρέχουσα χρονική περίοδο σε νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, επισκέφθηκε τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Πιο αναλυτικά, την Τετάρτη 31/08/2024 μέχρι και την Παρασκευή 02/08/2024 διεξήχθησαν συνεντεύξεις με:
α) την κυρία Οικονόμου Παρασκευή, συντονίστρια – κοινωνική λειτουργό του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων
β) την κυρία Βασιλάκη Εμμανουέλα, διοικητική υπάλληλο του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων
γ) την κυρία Τσέρπε Κατερίνα, ψυχολόγο του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων
δ) τον κύριο Φλεριανό Βασίλειο, Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης, Νέας γενιάς, Ισότητας των φύλων, Απασχόλησης και Τέλεσης γάμων
ε) και δικαιούχους κοινωνικών επιδομάτων.
Από τις παραπάνω συνεντεύξεις αναδείχθηκε ότι δεν παρατηρήθηκαν ουσιαστικές αλλαγές σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά στη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες, ενώ καταγράφηκε η ανάγκη για βελτίωση των υπηρεσιών υγείας.
Αναφορικά με την προσβασιμότητα, τονίστηκε ότι το νησί δεν είναι φιλικά προσβάσιμο για τα άτομα με αναπηρία και άλλες κινητικές δυσκολίες. Παράλληλα, αναφέρθηκε η ανάγκη διαλόγου με τα άτομα αυτά, όπως και τα επόμενα βήματα του Δήμου για έργα και δράσεις – παρά τη μεγάλη γραφειοκρατία και την έλλειψη χρηματοδότησης.
Σχετικά με την τρίτη ηλικία, έγινε αναφορά στις υπάρχουσες δομές κοινωνικής προστασίας, την ανάγκη δημιουργίας νέων, καθώς και για τη σπουδαιότητα του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι». Μεταξύ άλλων, τονίστηκε η σημασία των συχνών δράσεων προκειμένου οι ηλικιωμένοι να νιώθουν χρήσιμοι στο κοινωνικό σύνολο.
Σε ότι αφορά την έμφυλη βία, είναι λίγα τα περιστατικά που φτάνουν στις υπηρεσίες λόγω του φόβου στιγματισμού αλλά και της κυριαρχίας των προκαταλήψεων στις μικρές κοινωνίες. Κλειδί για την πρόληψη του φαινομένου αυτού είναι η παιδεία και η σωστή καθοδήγηση από μικρή ηλικία, όπως και η ενημέρωση των πολιτών.
Σχετικά με τη νεανική παραβατικότητα, σύμφωνα με τις/τους συνεντευξιαζόμενες/νους, παρατηρήθηκε η έξαρσή της μετά την πανδημία, ενώ σημαντικό είναι το γεγονός ότι πολλές φορές δεν αναγνωρίζεται το πρόβλημα από την οικογένεια. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στη συνεργασία μεταξύ των σχολικών μονάδων και της οικογένειας.
Ολοκληρώνοντας, το Παρατηρητήριο θα ήθελε να ευχαριστήσει όλες και όλους τις/τους συμμετέχουσες/οντες στον Δήμο Νάξου για τη συνεισφορά τους στην έρευνα.
(Κείμενο και φωτογραφίες; Κωνσταντίνα Κουρκουμάρη, Θεοδώρα Συμεώνογλου)