Με την Κοινωνική Υπηρεσία και το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης πραγματοποίησε συνάντηση και επιτόπια έρευνα το Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης το διάστημα 26-28 και 30 Ιουνίου του 2023. Στη διάρκεια της έρευνας, διεξήχθησαν συνεντεύξεις με:
α) τα στελέχη του Κέντρου Κοινότητας, κο Μαρκούση Ηλία και κα Στρατή Μαρία,
β) τον αναπληρωτή Προϊστάμενο του Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου, κο Μάρη Απόστολο
γ) την Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλο, Πρόεδρο της Επιτροπής Ισότητας και Αντιδήμαρχο Καθαριότητας, Ανακύκλωσης, Πρασίνου και Αγροτικής Ανάπτυξης, κα Πρίντεζη Αγγελική και
δ) 20 δικαιούχους κοινωνικών επιδομάτων.
Αρχικά, με τα στελέχη του Κέντρου Κοινότητας συζητήθηκε το γεγονός ότι ασχολούνται κυρίως με την επιδοματική πολιτική, αλλά και με τα νέα επιδόματα/παροχές σε ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες που κατά καιρούς προστίθενται στις αρμοδιότητες τους – αρκετές φορές χωρίς επαρκή ενημέρωση. Ως εκ τούτου, λόγω έλλειψης χρόνου και ενασχόλησης με το διοικητικό κομμάτι δεν υπάρχει η δυνατότητα να ασχοληθούν με περιπτώσεις που χρήζουν πραγματικής βοήθειας. Μεταξύ άλλων, τονίστηκε ότι, καθώς ο πληθυσμός μας είναι γηράσκων, θα προκύψουν στο μέλλον νέες ανάγκες σχετικά με ηλικιωμένα, αλλά και μοναχικά άτομα που μόνο μια κεντρική πολιτική σε θέματα τρίτης ηλικίας θα μπορέσει να προσφέρει ουσιαστικές λύσεις. Παράλληλα, αναφέρθηκαν και τα μελλοντικά σχέδια της υπηρεσίας, όπως η χαρτογράφηση των κοινωνικών αναγκών του νησιού, η ενεργοποίηση του Γραφείου Ισότητας μέσα στα πλαίσια του Κέντρου Κοινότητας, καθώς και η οργάνωση δράσεων πρόληψης της υγείας με στοχευμένες πρωτοβουλίες.
Ο αναπληρωτής Προϊστάμενος του Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας τόνισε ότι η κοινωνική υπηρεσία δεν έχει ουσιαστικά κοινωνικό λειτουργό σε μόνιμη βάση, ενώ αναφέρθηκε και στη σημασία της δικτύωσης, του διαλόγου μεταξύ των αρμόδιων κοινωνικών φορέων, όπως της ανάδειξης των καλών πρακτικών.
Από την πλευρά της, η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος, τόνισε το γεγονός ότι η Σύρος ήταν από παλιά κοινωνικά ευαισθητοποιημένη, ενώ μας μίλησε για τη φυσική ομορφιά του νησιού και το αίσθημα της ασφάλειας που αποπνέει. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στη μεγάλη ανάπτυξη που γνωρίζει το νησί τα τελευταία χρόνια, τόσο στον τομέα της επιχειρηματικότητας, όσο και στο κομμάτι της προσβασιμότητας (ανακατασκευή πεζοδρομίων, οδηγοί τυφλών, αναβατόρια, σημεία ηλεκτροκίνησης κ.ά.). Μεταξύ άλλων, τόνισε την έλλειψη καλλιέργειας που χαρακτηρίζει αρκετούς νέους, αλλά και το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα η γυναίκα-μονογονεϊκή οικογένεια είναι στιγματισμένη.
Οι δικαιούχοι των κοινωνικών επιδομάτων ανέφεραν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως η μεγάλη ακρίβεια, οι περικοπές των εξόδων τους, αλλά και η δυσκολία των γυναικών που μεγαλώνουν μόνες τα μικρά σε ηλικία παιδιά τους να εργαστούν. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι μεγαλύτερης ηλικίας δικαιούχοι αισθάνονταν ντροπή που δέχονταν βοήθεια από τα παιδιά και τους συγγενείς τους, ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που συγκινήθηκαν.
Ευχαριστούμε θερμά την Κοινωνική Υπηρεσία και το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης καθώς και όλες και όλους τους/τις συμμετέχοντες/ουσες για τη συμβολή τους στο έργο του Παρατηρητηρίου.
(Κείμενο και φωτογραφίες : Κωνσταντίνα Κουρκουμάρη)