Δημοσιεύθηκε η Ετήσια Έρευνα Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (έτος αναφορά 2022). Βασικός σκοπός της είναι να παρουσιάσει με εύληπτο, σαφή και επιστημονικό τρόπο τα ευρήματα που προκύπτουν μέσα από τη συστηματική και διαχρονική καταγραφή των πιο σημαντικών δεικτών εισοδήματος και συνθηκών διαβίωσης του πληθυσμού στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Η μελέτη χρονικά εστιάζει στο έτος 2022 ενώ ταυτόχρονα χρησιμοποιεί στοιχεία που έχουν καταγραφεί κατά κύριο λόγο την τελευταία πενταετία, για λόγους σύγκρισης προηγούμενων ετών αλλά και εκτίμησης μελλοντικών εξελίξεων. Όπου δεν υπάρχει διαθεσιμότητα στοιχείων για το 2022 γίνεται επισήμανση και ανάδειξη κατευθύνσεων σχετικής έρευνας.
Η βασική μεθοδολογία της μελέτης αφορά τη συλλογή δεδομένων από επίσημες πηγές (ΟΟΣΑ, Eurostat, ΕΛΣΤΑΤ, ΥΠΕΚΥ, ΔΥΠΑ, ΕΥΔ Νοτίου Αιγαίου) και στη συνέχεια την επεξεργασία τους σε δευτερογενή και τριτογενή στοιχεία, τα οποία τηρεί το Παρατηρητήριο στις βάσεις δεδομένων που έχει δημιουργήσει και τηρεί.
Μέσα από την ανάλυση των ως άνω στοιχείων καταγράφονται και αναδεικνύονται οι κοινωνικοοικονομικές και χωρικές ανισορροπίες τις οποίες εμφανίζει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου παράλληλα με θύλακες κοινωνικής αλληλεγγύης και ανάπτυξης που αποδυναμώνουν αυτές τις ανισότητες. Τα εν λόγω χαρακτηριστικά συνδέονται συστηματικά με τη γεωγραφική και οικονομική διάρθρωση της Περιφέρειας.
Επί τη βάσει των ευρημάτων διατυπώνεται πως ενώ ορισμένοι τομείς στην ΠΝΑ σημειώνουν μία σταθερή αναπτυξιακή δυναμική, σε συνδυασμό με την αυξητική τάση του πληθυσμού της, κάποιοι άλλοι αντιμετωπίζουν περισσότερες προκλήσεις, όπως εκείνοι της ένταξης στην εργασίας και της πρόσβασης σε στέγη. Στο ίδιο πλαίσιο, παρότι κάποιοι δείκτες βαίνουν μειούμενοι, όπως ο αριθμός των δικαιούχων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, εντοπίζονται θύλακες υλικής και κοινωνικής αποστέρησης και μάλιστα με άνιση χωρική κατανομή.
Την ίδια στιγμή, μέσα από την ερευνητική του δραστηριότητα καθώς και τις δράσεις δημοσιότητας που υλοποιεί, το Παρατηρητήριο έχει καταγράψει σημαντικές καλές πρακτικές για την κοινωνική ένταξη, αλλά και ευρύτερα για τον κοινωνικό τομέα στην Περιφέρεια, όπως είναι ανάμεσα σε άλλα τα Κέντρα Κοινότητας, οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, οι δράσεις για την ένταξη των Ρομά, την καταπολέμηση των εξαρτήσεων, την ψυχική υγεία κοκ.
Με τα επίσημα στατιστικά και την ανάλυση που περιλαμβάνει, η έρευνα μπορεί να αξιοποιηθεί περαιτέρω στην ορθή και αποτελεσματική χάραξη πολιτικών, προγραμμάτων και δράσεων κοινωνικής πολιτικής σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο στο Νότιο Αιγαίο.
Για περισσότερες πληροφορίες και πρόσβαση σε όλο το κείμενο της μελέτης: