Στον Δήμο Τήνου το Περιφερειακό Παρατηρητήριο: το έργο των κοινωνικών υπηρεσιών για τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού

Το Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης, στο πλαίσιο των επιτόπιων ερευνών που διενεργούνται την τρέχουσα χρονική περίοδο σε νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, επισκέφθηκε τον Δήμο Τήνου. Πιο αναλυτικά, την Τετάρτη 17/07/2024 και την Πέμπτη 18/07/2024 διεξήχθησαν συνεντεύξεις με:

 

α) την κυρία Δεσύλλα Μαλαματένια, συντονίστρια και κοινωνική λειτουργό του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Τήνου καθώς και την κυρία Παπαγιαννοπούλου Αντωνία, κοινωνιολόγο του Κέντρου Κοινότητας

β) την κυρία Αραμπατζή Αλεξάνδρα, κοινωνική λειτουργό του Δήμου με έδρα το ΚΑΠΗ

γ) την κυρία Τριγώνη Πηνελόπη, Αντιδήμαρχο κοινωνικής προστασίας και πρόνοιας

δ) τον κύριο Δελατόλα Αντώνιο, συντονιστή και κοινωνικό λειτουργό του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι”

ε) την κυρία Δελλατόλα Ιουλία, Διευθύντρια Διοικητικών Υπηρεσιών του Δήμου

στ) και δικαιούχους κοινωνικών επιδομάτων

 

Από τις παραπάνω συνεντεύξεις αναδείχθηκε ο πολύπλευρος ρόλος των τοπικών κοινωνικών φορέων, οι οποίοι λειτουργούν ως αισθητήρες ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Βασικά στοιχεία που αναδείχθηκαν και φέτος είναι η ελλιπής υγειονομική περίθαλψη, αλλά και η έντονη παρουσία της εκκλησίας καθώς και των τοπικών συλλόγων ως δίχτυ κοινωνικής προστασίας. Επιπρόσθετα, κύριο μέλημα των στελεχών του Δήμου αποτελεί η προσπάθεια για τη μεταφορά των κοινωνικών υπηρεσιών σε έναν ξεχωριστό χώρο προκειμένου να προστατεύεται η ιδιωτικότητα των πολιτών.

 

 

Αναφορικά με την προσβασιμότητα, αναδείχθηκαν οι προσπάθειες και τα έργα βελτίωσης της πρόσβασης των πολιτών στην πόλη όπως και τα γύρω χωριά, ενώ παράλληλα τονίστηκε η έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού σε αυτόν τον τομέα.

 

Σε ό,τι αφορά την τρίτη ηλικία, σημειώθηκε πως οι ηλικιωμένοι, σε συνδυασμό με τη μοναχικότητα και την ακρίβεια που αντιμετωπίζουν, τείνουν να αποτελούν μία από τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Ταυτόχρονα, κρίνεται πολύ σημαντική η επαναλειτουργία καθώς και ο εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων υποστηρικτικών δομών, αλλά και η δημιουργία νέων.

 

Σχετικά με την έμφυλη βία, τονίστηκε ότι είναι υπαρκτή στον υπό μελέτη Δήμο, όμως, τα περισσότερα περιστατικά δε φτάνουν στις αρμόδιες υπηρεσίες. Παρότι υπάρχει έλλειψη δομών, δεδομένης και της νησιωτικότητας, πρωταρχικό μέλημα των κοινωνικών υπηρεσιών είναι να εμφυσήσει το αίσθημα της ασφάλειας σε όσους πολίτες αναζητούν βοήθεια.

 

Ωστόσο, το θέμα που προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό είναι εκείνο της νεανικής παραβατικότητας και του ενδοσχολικού εκφοβισμού. Πιθανοί παράγοντες για την έξαρση ή/και τη διαιώνιση αυτών των φαινομένων είναι η γενικότερη έκπτωση των ηθικών αξιών, η έλλειψη ποιοτικού χρόνου μεταξύ των γονέων και των παιδιών τους, τα βία ηλεκτρονικά παιχνίδια, η μη αναγνώριση του προβλήματος από τις οικογένειες κ.ά.

 

Τέλος, σύμφωνα με τις/τους συνεντευξιαζόμενες/ους, κλειδί για την αντιμετώπιση των προαναφερθέντων ζητημάτων αποτελεί η εκπαίδευση, η σωστή ενημέρωση, όπως και οι συνέργειες μεταξύ των εκάστοτε αρμόδιων κοινωνικών φορέων.

 

Ολοκληρώνοντας, το Παρατηρητήριο θα ήθελε να ευχαριστήσει όλες και όλους τις/τους συμμετέχουσες/οντες στον Δήμο Τήνου για τη συνεισφορά τους στην έρευνα.

 

 

(Κείμενο και φωτογραφίες; Κωνσταντίνα Κουρκουμάρη, Θεοδώρα Συμεώνογλου)