Δελτίο Τύπου για την τελική ημερίδα και τον απολογισμό του έργου του Παρατηρητηρίου (2020-2023)

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της τελικής ημερίδας του Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης Νοτίου Αιγαίου, για την περίοδο 2020-2023, που πραγματοποιήθηκε στη  Σύρο, την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου, στη συνεδριακή αίθουσα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων. Την Ημερίδα παρακολούθησαν – δια ζώσης αλλά και διαδικτυακά –  φορείς, συνεργάτες από Διαχειριστικές Αρχές και Υπουργεία, στελέχη των Κοινωνικών υπηρεσιών και Κέντρων Κοινότητας των Δήμων στο Νότιο Αιγαίο και υπεύθυνοι δομών κοινωνικής συνοχής, ένταξης και αρωγής.

 

Στη διάρκεια της εκδήλωσης χαιρετισμούς απεύθυναν οι κ.κ. Γεώργιος Καραμανώλης, Συνιδρυτής & CTO/CIO Crowdpolicy, Κυριακή Κυρίτση, Υπεύθυνη έργου και Προϊσταμένη Τμήματος Κοινωνικής Αρωγής Κυκλάδων, Γεώργιος Λεονταρίτης, Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Νατάσα Δεληγιάννη, Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας, Κοινωνικής Μέριμνας και Κοινωνικών Παντοπωλείων Κυκλάδων, Αγγελική Πρίντεζη, Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος για θέματα Κοινωνικής Προστασίας, Πρόεδρος Επιτροπής Ισότητας και Αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, Λουϊζάννα Βακονδίου, Γενική Γραμματέας του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και Βαγγέλης Αραγιάννης, Προϊστάμενος της Μονάδας Α΄της ΕΥΔ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

 

Στη συνέχεια ξεκίνησε η πρώτη συνεδρία με θέμα: «Οι πολιτικές κοινωνικής Ένταξης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τα ευρήματα του Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης για το Νότιο Αιγαίο και οι προοπτικές εξέλιξης στην κοινωνία» με την παρουσίαση από την Ομάδα Ερευνητριών του Παρατηρητηρίου (Γεωργία Τσεβά, Κωνσταντίνα Κουρκουμάρη και Κατερίνα Χατζήπαπα) των ευρημάτων και δεικτών ευημερίας για το Νότιο Αιγαίο όπως καταγράφηκαν στην «Περιφερειακή Έρευνα Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης για το 2022» καθώς και των ποιοτικών γνωρισμάτων των Δήμων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου σύμφωνα με τις συνεντεύξεις που διοργανώθηκαν κατά τις Επιτόπιες Έρευνες για το 2023. Η θεματική ολοκληρώθηκε με εισήγηση για τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών σε κοινωνικά θέματα που αναπτύχθηκε από τον κ. Αντώνη Σκαρπέλη (Κάριτας Ελλάς).

 

Στη δεύτερη συνεδρία με θέμα: «Η κοινωνική ένταξη μέσα από καλές πρακτικές. Ο ρόλος της συνεργασίας και της δικτύωσης» αρχικά ο κ Σταύρος  Δρακίδης, Παιδαγωγός του Κέντρου Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά Δήμου Κω ανέπτυξε την καλή πρακτική στην κοινωνική ένταξη και εκπαίδευση των παιδιών Ρομά στον Δήμο Κω ενώ στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Ανδρέας Γεωργίου από την ΚΟΙΣΠΕ Λέρου ο οποίος παρουσίασε την πορεία και το έργο του συνεταιρισμού μέσα από τα 20 χρόνια Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας στην υπηρεσία της Ψυχικής Υγείας.

 

Από τις Κυκλάδες, εκπροσώπηση σε καλές πρακτικές υπήρξε από την Αρωγή – Σωματείο ατόμων με προβλήματα όρασης Νομού Κυκλάδων με την κ Άννα Μαρία Φωσκόλου που μίλησε για τα «10 χρόνια  ΑΡΩΓΗ έργο, δράσης και προοπτική για το μέλλον». Επίσης, ομάδα μαθητών Β’ θμιας Εκπαίδευσης (Σοφία και Παναγιώτης Ζερβός) με τον καθηγητή τους κ Μανώλη Αργυρό παρουσίασε την «Εννεάς»: Επιτραπέζιο παιχνίδι κατάλληλο για άτομα με προβλήματα στην κίνηση, από την συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Ανάπτυξης Ψηφιακών Δεξιοτήτων Generation Next» και παράλληλα έδειξε πως λειτουργεί η εφαρμογή με φωνητικές εντολές.

 

Η Ημερίδα ολοκληρώθηκε με ανοιχτή συζήτηση για την ενεργό ένταξη μέσω πολιτικών ανάπτυξης δεξιοτήτων και καινοτομίας από συμμετέχοντες στην Ημερίδα, το Σωματείο Αρωγή, τον Σύνδεσμο Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας (Περιφερειακό Τμήμα Νοτίου Αιγαίου), τα Κέντρα Κοινότητας Πάρου και Θήρας και την Ομάδα Έργου του Παρατηρητηρίου.

 

Το Παρατηρητήριο συνεχίζει το έργο που έχει αναλάβει ως μηχανισμός παρακολούθησης την κοινωνικής ένταξης σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο και εξελίσσει  τα εργαλεία που έχει φτιάξει για τον σκοπό αυτό σύμφωνα με τις προτεραιότητες για μια πιο κοινωνική Ευρώπη (Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων) καθώς και τους στόχους που έχει θέσει η Εθνική Στρατηγική για την Κοινωνική Ένταξη.

 

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τον διαδικτυακό τόπο: https://socialobservatory.pnai.gov.gr/.

 

Εδώ μπορείτε να δείτε το αναλυτικό βίντεο από την Ημερίδα