Επιτόπια έρευνα του Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης στη Σύρο

Από τον Ιούλιο του 2021, το Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης  υλοποιεί τις “Επιτόπιες έρευνες στα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για το έτος 2021”, μιας δράσης με σκοπό τη διερεύνηση των συνθηκών διαβίωσης του πληθυσμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και την καλύτερη μελέτη των φαινομένων της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Μέσα από την καταγραφή των τοπικών προβλημάτων και αναγκών, όπως αυτές αναδεικνύονται με συνεντεύξεις που διεξάγουμε : α. με αιρετούς αντιπροσώπους των Δήμων, β. με εργαζόμενους  των Κοινωνικών Υπηρεσιών και των Κέντρων Κοινότητας και  γ. με πολίτες που δέχονται βοήθεια από το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, επιδιώκουμε την αποτύπωση μιας ολοκληρωμένης εικόνας στον κοινωνικό και οικονομικό τομέα σε επίπεδο νησιού αλλά και συνολικά σε επίπεδο περιφέρειας.

Το Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης έχει ήδη ολοκληρώσει με επιτυχία επιτόπιες έρευνες στη Νάξο, την Κω, τη Σαντορίνη, την Αστυπάλαια, την Κάρπαθο, τη Μήλο και την Τήνο και έχει συλλέξει πολύτιμα στοιχεία και δεδομένα, τα οποία θα επεξεργαστεί περαιτέρω και θα παρουσιάσει σε αναλυτική έκθεση μετά την ολοκλήρωση του έργου, τον Νοέμβριο του 2021.

Την εβδομάδα που διανύουμε, από τη Δευτέρα 6 μέχρι και την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου βρίσκεται σε εξέλιξη η επιτόπια έρευνα στη Σύρο, με τη συνεργασία του Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας και του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Σύρου- Ερμούπολης. Ως ερευνητές στη διαδικασία της διεξαγωγής συμμετέχουν μέλη της Crowdpolicy, που είναι η ανάδοχος εταιρεία του υποστήριξης του Παρατηρητηρίου καθώς και στελέχη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, συζητήσαμε με την Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλο του Δήμου Σύρου- Ερμούπολης, κ. Πρίντεζη Αγγελική, για τις δράσεις και την κοινωνική πολιτική που εφαρμόζει ο Δήμος Σύρου- Ερμούπολης και με ανθρώπους της “πρώτης γραμμής” που μας μίλησαν για την κοινωνική εργασία τους, τις καθημερινές δυσκολίες αλλά και την καλή σχέση και εμπιστοσύνη που έχουν αναπτύξει οι πολίτες με τις υπηρεσίες του Δήμου.

Βλέποντας τη έρευνα να εξελίσσεται ομαλά και προσκομίζοντας τα αναμενόμενα αποτελέσματα, το Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης Νοτίου Αιγαίου θα ήθελε να ευχαριστήσει για την άψογη  συνεργασία και την στήριξη, τον Δήμο Σύρο-Ερμούπολης, το Κέντρο Κοινότητας και όλους τους συμμετέχοντες στο έργο των επιτόπιων ερευνών.