Ημερίδα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την προσβασιμότητα και τη βιωσιμότητα στον τουρισμό

Την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 11:00, πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, η ενημερωτική συνάντηση και ανοιχτή συζήτηση με θέμα τον Προσβάσιμο και Βιώσιμο Τουρισμό στο πλαίσιο της υλοποίησης επιμορφωτικών δράσεων του Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Κοινωνικής  Ένταξης.

 

Στην ημερίδα συμμετείχαν εκπρόσωποι και στελέχη των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στελέχη και επαγγελματίες του τουρισμού, αλλά και εκπρόσωποι φορέων. 

 

Η προσβασιμότητα είναι ένα επίκαιρο θέμα σε μια κατεξοχήν τουριστική περιφέρεια όπως το Νότιο Αιγαίο που απασχολεί τις τοπικές κοινωνίες για την εφαρμογή απαραίτητων μέτρων. Αντίστοιχα, τα τελευταία χρόνια διευρύνεται η συζήτηση γύρω από τα μοντέλα βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης για τον μεσομακροπρόθεσμο και στρατηγικό σχεδιασμό σε αυτόν τον τομέα. 

 

Στόχος της συνάντησης ήταν να αναδειχθούν μέσα από τη συζήτηση οι καλές πρακτικές αλλά και οι προσκλήσεις στον τουρισμό, με γνώμονα την κοινωνική ένταξη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. 

 

 

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης οι κκ. Κυριακή Κυρίτση, Προϊσταμένη Τμήματος Κοινωνικής Αρωγής Κυκλάδων – Υπεύθυνη Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης Νοτίου Αιγαίου και Κωνσταντίνα Κουρκουμάρη,  Στέλεχος Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης Νοτίου Αιγαίου, Crowdpolicy, αφού απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό προς τους ομιλητές και τους συμμετέχοντες, παρουσίασαν συνοπτικά την σημασία της προσβασιμότητας και της βιωσιμότητας στον τουρισμό αλλά και τα ερευνητικά αποτελέσματα του Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης σε σχέση με την προσβασιμότητα. 

 

Έπειτα, τον λόγο πήραν οι ομιλητές της ημερίδας, που μέσα από σύντομες παρεμβάσεις και τοποθετήσεις επισήμαναν το πρόβλημα αλλά και την σημασία της προώθησης και την ενίσχυσης του Προσβάσιμου και Βιώσιμου Τουρισμού μέσα από οριζόντιες πολιτικές και καλές εφαρμόσιμες πρακτικές.  Πιο συγκεκριμένα:

 

Ο κ. Κούτσιανος Βασίλειος, Γενικός Γραμματέας της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) έκανε σύντομη τοποθέτηση με θέμα “Τουρισμός και Άτομα με Αναπηρία”. Επεσήμανε τα προβλήματα, πρότεινε λύσεις αλλά και την σημασία της προσβασιμότητας όχι μονο στον τουρισμό αλλά και στην καθημερινότητα. 

 

 

 

Η κ. Πάπιτση Χριστιάννα, Αντιδήμαρχος Τουρισμού Δήμου Σύρου- Ερμούπολης, μίλησε για τα σημαντικά βήματα προώθησης της Προσβασιμοτητας και της Βιωσιμότητας του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, παρουσιάζοντας την εφαρμογή υποβοηθηματων για Άτομα με Ειδικες Δεξιότητες σε γνωστές παραλίες του νησιού. 

 

 

 

Η κ. Χριστοδουλίδη Βουκελάτου Ματίνα, Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Πολιτισμού και Εθελοντισμού Δήμου Κω, αφού χαιρέτησε του συμμετέχοντες και τους συνομιλητές, επεσήμανε πως οι οριζόντιες πολιτικές εφαρμογής για την προσβασιμότητα θα πρέπει να είναι η μόνη λύση έτσι ώστε να επιτευχθούν άμεσες παρεμβάσεις από όλους τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.

 

 

Ο κ. Ρεβίνθης Κωνσταντίνος, Δήμαρχος Σερίφου, αφού απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό, μίλησε για τις δράσεις και τις παρεμβάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στο Δήμο και επεσήμανε ότι αυτές αποτελούν την αρχή καθώς όπως είπε “ Ο Τουρισμός πρέπει να είναι για όλους και πόσο μάλλον προσβάσιμος”.

 

Η κ. Πετρίδη Ειρήνη, Στέλεχος του Δήμου Σύμης, μίλησε για τις σημαντικές παρεμβάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στη Σύμη, αλλά και για τις εφαρμογές εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας του Δήμου για τους πολίτες και τους επισκέπτες.

 

Ο κ. Στέλλας Σταύρος, μέλος του ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου Αρχίλοχου Πάρου μίλησε για την σημασία της επανάκτησης του δημόσιου χώρου και το κίνημα για τις παραλίες, που ξεκίνησε στην Πάρο. 

 

 

 

Επίσης, παρέμβαση έκανε η κ. Κοντιζά Ελένη, Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Μυκόνου καθώς και ο κ. Μηλιός Αναστάσιος, Αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Καρπάθου.

   

 

Στη συνέχεια ακολούθησε σύντομη συζήτηση. Εδώ μπορείτε να δείτε το βίντεο podcast με όλες τις ομιλίες και τις τοποθετήσεις της ημερίδας του Παρατηρητηρίου https://spoti.fi/3T7CUsU.

 

Η δράση πραγματοποιήθηκε με την τεχνική και επιχειρησιακή υποστήριξη της εταιρείας καινοτομίας και τεχνολογίας Crowdpolicy.  Περισσότερα για το Παρατηρητήριο: https://socialobservatory.pnai.gov.gr/