Το Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης ξεκίνησε για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά τις επιτόπιες έρευνες στους Δήμους στο Νότιο Αιγαίο, έχοντας φέτος ως κεντρικές θεματικές ενότητες την προσβασιμότητα και την τρίτη ηλικία. Παράλληλα, θα διερευνηθούν επιπλέον θεματικές ενότητες που αναδείχθηκαν στο πλαίσιο διαβούλευσης με τις Κοινωνικές υπηρεσίες και τα Κέντρα Κοινότητας, όπως η νεανική παραβατικότητα και η έμφυλη βία.
Την Τρίτη 09/07/2024 πραγματοποιήθηκε η – 1η για το 2024 – έρευνα με τη συμμετοχή των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου Σύρου -Ερμούπολης. Η ομάδα του Παρατηρητηρίου αποτελούμενη από τις κκ Κωνσταντίνα Κουρκουμάρη, Κυριακή Κυρίτση και Θεοδώρα Συμεώνογλου συνομίλησε με τους κοινωνικούς λειτουργούς του Κέντρου Κοινότητας: κκ Μαρία Στρατή, Αναστασία Βέργου και Ηλία Μαρκούση (συντονιστή του Κέντρου).
Κατά τη συνέντευξη διαφάνηκε η σημασία της εξατομικευμένης προσέγγισης με τους ωφελούμενους του Κέντρου αλλά και της ενημέρωσης των πολιτών για τον ρόλο των κοινωνικών λειτουργών στη συμβουλευτική των ατόμων. Στο θέμα της προσβασιμότητας καταγράφηκε η ανάγκη να γίνουν έργα βελτίωσης για όλους τους πολίτες αλλά και δράσεις αποδοχής των ατόμων με αναπηρία. Για το θέμα της τρίτης ηλικίας σε συνδυασμό με τη μοναχικότητα, καθώς αναδείχθηκε ότι τα άτομα αυτά αποτελούν μια από τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, υπήρξε προβληματισμός ότι είναι μία πρόκληση που θα κληθούν να “λύσουν” τα επόμενα χρόνια οι κρατικές υπηρεσίες υγείας και οι κοινωνικές δομές των Δήμων.
Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την κα Σοφία Λαγουδάκη , Δ/ντρια Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Αθλητισμού καθώς και με τον κ Απόστολο Μάρη, Προϊστάμενο Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου, παρουσία και του Δ/ντη Κοινωνικής Μέριμνας Κυκλάδων, κ Δημήτρη Αλουμανή. Στο θέμα της προσβασιμότητας έγινε αναφορά στις σημαντικές προσπάθειες του Δήμου ενώ για τα τα άλλα θέματα δόθηκε σημασία και στη θέληση των ατόμων να έρθουν να ζητήσουν βοήθεια, καθώς οι κοινωνικές υπηρεσίες είναι ανοικτές προς όλα τα άτομα. Για τη νεανική παραβατικότητα υπήρξε αναφορά σε σχετική Επιτροπή του Δήμου και ότι για την αλλαγή της συμπεριφοράς των νέων υπάρχει και η ευθύνη των γονέων. Τέλος, οι συνεντευξιαζόμενοι συμφώνησαν ότι είναι σε θετική κατεύθυνση το γεγονός ότι τα σχολεία στελεχώνονται, αν και εποχιακά, με ειδικότητες κοινωνικού λειτουργού και ψυχολόγου, ώστε να έχουν περισσότερο ενεργητικό ρόλο στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
Συνοψίζοντας, από τις συνεντεύξεις τονίστηκε η ανάγκη για προσωπικό για να λειτουργούν εύρυθμα όλες οι κοινωνικές δομές του Δήμου, η σημασία της δικτύωσης και της συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων φορέων καθώς και της χρηματοδότησης και του μακροπρόθεσμου προγραμματισμού. Επίσης, ότι η κοινωνία αλλάζει πολύ γρήγορα και για αυτό είναι απαραίτητη η εκπαίδευση τόσο των ίδιων των εργαζομένων όσο και των πολιτών σε μια νέα αντίληψη αντιμετώπισης των προβλημάτων.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά το Κέντρο Κοινότητας και την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Σύρου- Ερμούπολης. Για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, το Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης προγραμματίζει έρευνες στη Λέρο (για τα Δωδεκάνησα) και την Τήνο (για τις Κυκλάδες).