Οι καλές πρακτικές, τα προβλήματα και τα μελλοντικά σχέδια για το νησί της Άνδρου

Το Παρατηρητήριο συνομίλησε διαδικτυακά με το Κέντρο Κοινότητας και τον Δήμο Άνδρου (13-14 Ιουνίου 2023) και τα ευρήματα είναι πολλά και πολύ ενδιαφέροντα. Πιο αναλυτικά,  διεξήχθησαν συνεντεύξεις με:

 

α) την Πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Άνδρου, κυρία Τουντασάκη Σοφία

β) την Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Δ/νσης Πρόνοιας, Παιδείας και Τουρισμού Δήμου Άνδρου, κυρία Ρούτη Βασιλική και

γ) τα στελέχη του Κέντρου Κοινότητας Άνδρου, κυρίες Μπατσή Λαμπρινή και Δημητριάδου Κατερίνα

 

Η Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης μας μίλησε για τις αρμοδιότητες του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι” καθώς και για την πολύπλευρη υποστήριξη που προσφέρει ιδιαίτερα σε απομονωμένα και μοναχικά άτομα, άτομα με αναπηρίες και ηλικιωμένους, ενώ σημείωσε ότι, πριν ακόμα ξεσπάσει η πανδημία είχε ξεκινήσει η καταγραφή τοπικών αναγκών των κατοίκων σε απομονωμένα χωριά. Επίσης, συζητήθηκαν οι προκλήσεις που αντιμετώπισε ο Δήμος κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δεδομένου ότι το η Άνδρος είναι ένα μεγάλο χιλιομετρικά νησί, γεγονός που αποτελεί και τη βασική δυσκολία των κατοίκων. Παράλληλα, τονίστηκε η μείωση του πληθυσμού με την ταυτόχρονη αύξηση των διαζυγίων, ενώ μας μίλησε και για τα μελλοντικά σχέδια του Δήμου, όπως η ενίσχυση των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών και η δημιουργία δομών απασχόλησης των παιδιών (ΚΔΑΠ).

 

Με την Αναπληρώτρια Προϊσταμένη συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, η συρρίκνωση του πληθυσμού και η τάση των οικογενειών και ιδιαίτερα των νέων προς το εξωτερικό, λόγω έλλειψης υποδομών υγείας και σταθερής εργασίας. Επιπρόσθετα, μιλήσαμε για την αύξηση των ψυχιατρικών περιστατικών, η οποία ήταν εμφανής και πριν την πανδημία, καθώς και για την τηλεψυχιατρική, που αναπτύχθηκε πρόσφατα. Παρόλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το νησί, υπάρχει ένας καλός μέσος όρος διαβίωσης, λόγω και της ναυτικής παράδοσης που συνοδεύει το νησί.

 

Με τα στελέχη του Κέντρου Κοινότητας συζητήθηκε το γεγονός ότι οι πολίτες δεν έρχονταν φέτος μόνο για επιδόματα, αλλά και για συμβουλευτική, λόγω αυξημένων οικονομικών ζητημάτων, ανεργίας και προβλημάτων υγείας. Μας μίλησαν, μεταξύ άλλων, για την αύξηση των ενδοοικογενειακών συγκρούσεων, αλλά και για την πρόσφατη λειτουργία της Ομάδας Προστασίας Ανηλίκων, της οποίας είναι πλέον μέλη. Επιπλέον, τόνισαν τη δυσκολία στις μετακινήσεις, τα αραιά δρομολόγια καθώς και το υψηλό αντίτιμο, που οδήγησε στη λειτουργία του δεύτερου γραφείου στο Μπατσί για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

 

Ευχαριστούμε θερμά όλες τις συμμετέχουσες για τη συμβολή τους στο έργο του Παρατηρητηρίου.”