Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ημερίδα με θέμα την κοινωνική καινοτομία μέσα από δράσεις και καλές πρακτικές

Την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024, πραγματοποιήθηκε, μέσω τηλεδιάσκεψης, ενημερωτική ημερίδα και ανοιχτή συζήτηση με θέμα: Δράσεις καινοτομίας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο και τον ρόλο της δικτύωσης και της συνεργασίας για έργα και καλές πρακτικές. Στη συνάντηση που εντάσσεται στο πλαίσιο δράσεων επικοινωνίας και διάχυσης του έργου του Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Κοινωνικής  Ένταξης συμμετείχαν εκπρόσωποι και στελέχη δημόσιας διοίκησης, στελέχη και επαγγελματίες του οικοσυστήματος καινοτομίας, καθώς και εκπρόσωποι φορέων. 

 

Σε μια εποχή με πολλές και σύνθετες προκλήσεις, η καινοτομία έρχεται να συμβάλει, στην αποτελεσματική και αποδοτική αντιμετώπισή τους, με βελτιωμένες λύσεις ή/και με νέα προϊόντα και υπηρεσίες για το καλό της κοινωνίας, αξιοποιώντας την επιστήμη και την πολυμερή συνεργασία. Καθώς η καινοτομία και ο ψηφιακός μετασχηματισμός διαδραματίζουν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στην καθημερινή ζωή των πολιτών ανά τον κόσμο, οι υπεύθυνοι χάραξης δημόσιας πολιτικής τόσο σε φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης όσο και σε μη κερδοσκοπικά ιδρύματα, που βοηθούν τα νοικοκυριά και τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, οφείλουν να συμπεριλαμβάνουν την καινοτομία στη χάραξη δημόσιων πολιτικών, δράσεων και έργων. 

 

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ο κκ. Γιώργος Καραμανώλης Συνιδρυτής και Υπεύθυνος Τεχνολογίας και Καινοτομίας της Crowdpolicy και  οι η Κυριακή Κυρίτση Υπεύθυνη του Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης Νοτίου Αιγαίου, DPO και Προϊσταμένη του Τμήματος Κοινωνικής Αρωγής Κυκλάδων. 

 

 

 

Στη συνέχεια οι κκ. Κωνσταντίνα Κουρκουμάρη, Στέλεχος του Παρατηρητηρίου από την Crowdpolicy ανέλυσε τον ορισμό, την ιστορική αναδρομή και τη σημασία της κοινωνικής καινοτομίας ενώ η Κυριακή Κυρίτση παρουσίασε χρήσιμα εργαλεία, όπως είναι οι δημόσιες συμβάσεις καινοτομίας, για την υλοποίηση καινοτόμων δράσεων και έργων από φορείς δημόσιας διοίκησης καθώς και καλές πρακτικές καινοτομίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Νότιο Αιγαίο. 

 

         

 

Έπειτα, τον λόγο πήραν οι ομιλητές της ημερίδας, που μέσα από σύντομες παρεμβάσεις και τοποθετήσεις επισήμαναν οριζόντιες πολιτικές και καλές εφαρμόσιμες πρακτικές.  Πιο συγκεκριμένα:

 

Ο κ. Μελέτης Νέζης, Μηχανικός Πληροφορικής, ΑΣΕΠ,  μίλησε για την “Κοινωνική Καινοτομία και Καλές Πρακτικές σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο”.

 

 

 

Η κ. Βασιλική Δεναξά, Υπεύθυνη Τοπικών Δράσεων Ενημέρωσης και Κινητοποίησης, μέλος της ομάδας του WWF Ελλάς Σύρου, μίλησε και παρουσίασε το “Ολοκληρωμένο σύστημα περιβαλλοντικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης και δράσεις αναβάθμισης για την προστατευόμενη περιοχή της νήσου Γυάρου”.

 

 

 

 

Οι κκ. Ζανεττή Φωτεινή και Σπίγγου Γαβριέλα από το Κέντρο Κοινότητας Ρόδου με Παράρτημα Ρομά,  μίλησαν για τη δράση “Γερνώ Ενεργά” που υλοποιήθηκε σε σημαντικό αριθμό ηλικιωμένων ατόμων στη Ρόδο και την Τήλο.

 

 

 

 

 

Ο κ. Μηλιός Αναστάσιος, Αντιδήμαρχος Παιδείας, Δια βίου Μάθησης & Τουρισμού Δήμου Καρπάθου μίλησε για  την “Agile Scrum Μεθοδολογία για τη Διαχείριση Θεμάτων και Έργων στον Δήμο”, μέσα από χρήσιμα ψηφιακά εργαλεία.  

 

 

 

 

Ο κ. Πάνος Καραδαγλής, Designer UI/UX, Web Developer και συνιδρυτής της Life Pulse μίλησε για την εφαρμογή εθελοντικής αιμοδοσίας και παρουσίασε τη χρησιμότητα πρακτικής εφαρμογής σε Δήμους και Περιφέρειες.

 

Στη συνέχεια ακολούθησε σύντομη συζήτηση. Μπορείτε να δείτε και να κατεβάσετε όλες τις παρουσιάσεις της Ημερίδας από τον παρακάτω σύνδεσμο: Παρουσιάσεις Ημερίδας 21.3.2024_Καινοτομία_Παρατ Κοινωνικής Ένταξης Νοτίου Αιγαίου

 

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με την τεχνική και επιχειρησιακή υποστήριξη της εταιρείας καινοτομίας και τεχνολογίας Crowdpolicy. 

 

Μπορείτε να δείτε το βίντεο podcast εδώ:

https://open.spotify.com/episode/1wBvCFoQsnmYsciIY6GHG8?si=3332678d8b094ff2

 

 

 

Περισσότερα για το Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης Νοτίου Αιγαίου: https://socialobservatory.pnai.gov.gr/