Σε Πάτμο, Καστελλόριζο, Αγαθονήσι και Λειψούς το Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης

Το Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης ολοκλήρωσε άλλη μια σειρά από ερευνητικά ταξίδια σε μικρότερα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου υλοποιώντας Επιτόπιες Έρευνες στους Δήμους Πάτμου, Μεγίστης, Αγαθονησίου και Λειψών.

 

Αρχικά, την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου, το Παρατηρητήριο με ομάδα εργασίας, αποτελούμενη από τον κύριο Σκαρπέλη Αντώνη (Crowdpolicy) και την κυρία Λιβανοπούλου Βασιλική (Crowdpolicy), πραγματοποίησε έρευνα στον Δήμο Πάτμου προχωρώντας σε συνεντεύξεις με την Αντιδήμαρχο κυρία Κανιαρού  Ειρήνη, την υπάλληλο της Κοινωνικής Υπηρεσίας κυρία Αραμπατζίδου Αθανασία καθώς και με ωφελούμενους προνοιακών επιδομάτων, εξάγοντας πολύ σημαντικά ευρήματα για τις συνθήκες διαβίωσης αυτών των κατοίκων. Πρόκειται για έναν Δήμο αρκετά δραστήριο που συνεργάζεται στενά με το Κέντρο Κοινότητας Λέρου για τα θέματα κοινωνικής προστασίας. Ως σημαντικότερα προβλήματα αναδείχθηκαν η ελλιπής υγειονομική κάλυψη, η δυσκολία μετακίνησης καθώς και η έλλειψη επαρκών ευκαιριών εργασίας για την παραμονή των κατοίκων στο νησί.

 

Την επόμενη ημέρα, Τετάρτη 21/09/2022, πραγματοποιήθηκε παρουσία της Αντιιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας, Κοινωνικής Μέριμνας και Κοινωνικών Παντοπωλείων Δωδεκανήσου, κυρίας Γιασιράνη Χαρίκλειας, έρευνα στο Δήμο Μεγίστης, με  την επιμέλεια της συνεργάτη του Παρατηρητήριου κ Τσεβά Γεωργίας (Crowdplicy). Κατά τη διάρκεια της έρευνας έγιναν εποικοδομητικές συναντήσεις με τον Δήμαρχο, κύριο Σαμψάκο, όπως επίσης, και με τους δύο Αντιδημάρχους, τους κυρίους Ασβέστη και Αμύγδαλο. Το Παρατηρητήριο δεν προέβη σε ατομικές συνεντεύξεις με ωφελούμενους καθώς την τρέχουσα χρονική περίοδο δεν υπάρχουν δικαιούχοι ΕΕΕ ούτε άνεργοι στο νησί. Παρόλο που ο Δήμος αντιμετωπίζει κάποια διοικητικά κενά και η οικονομία του νησιού χαρακτηρίζεται από την άτυπη εργασία, η παρουσία του στρατού λειτουργεί θετικά σε επίπεδο αύξησης πληθυσμού και ενίσχυσης των υποδομών όπως εξάλλου και τα κοινωνικά δίκτυα αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας.

 

Ταυτόχρονα, την ίδια μέρα (21/09/2022), από την πρώτη ομάδα υλοποιήθηκε έρευνα στο Δήμο Αγαθονησίου και συνέντευξη με την Αντιδήμαρχο κα Μπάρκουλα Ειρήνη. Κύρια ζητήματα που αναδείχθηκαν αφορούν στην ανεπαρκή υγειονομική κάλυψη και στην προβληματική διασύνδεσή τους με άλλα νησιά, ενώ δεν τέθηκε θέμα ανεργίας, αφού όλοι οι κάτοικοι απασχολούνται στον τομέα της ιχθυοκαλλιέργειας, της γεωργίας, του τουρισμού και του εμπορίου.

 

Τέλος, την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου, η δράση ολοκληρώθηκε με έρευνα στο Δήμο Λειψών με την παρουσία της Αντιδημάρχου, κυρίας Λαουντού Ευαγγελίστρας και του υπαλλήλου του Δήμου και αρμόδιου για την εξυπηρέτηση των πολιτών, κυρίου Λαουντού Γεωργίου. Τα ζητήματα του νησιού που επισημάνθηκαν σχετίζονται με τις ελλείψεις στην υγειονομική περίθαλψη καθώς και με τη δυσκολία μετακίνησης σε άλλα νησιά ή αστικά κέντρα. Επιπλέον, τονίστηκαν οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό που δεν αναπληρώνονται για αρκετό καιρό. Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι υπάρχει ανάγκη για αναθεώρηση των κριτηρίων βάσει των οποίων ένα άτομο ή ένα νοικοκυριό λαμβάνει ένα επίδομα καθώς υπάρχουν ενδείξεις για άνιση κατανομή των οικονομικών ενισχύσεων.

 

                          

 

Το Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης Νοτίου Αιγαίου θα ήθελε να ευχαριστήσει ιδιαίτερα για τη συμβολή και τη συνεισφορά του όλες τις συμμετέχουσες και τους συμμετέχοντες στις Επιτόπιες Έρευνες καθώς και τους συνεργάτες που πραγματοποίησαν για πρώτη φορά ταξίδια σε μικρότερα ή/και ακριτικά νησιά στο Νότιο Αιγαίο.