Το Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης, στο πλαίσιο των επιτόπιων ερευνών που διενεργούνται την τρέχουσα χρονική περίοδο σε νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, επισκέφθηκε τον Δήμο Μήλου το χρονικό διάστημα 29-30/08/2024. Στο εν λόγω χρονικό διάστημα πραγματοποιήθηκαν:
Συνάντηση στο Δήμο Μήλου με τον Δήμαρχο κο Μανώλη Μικέλη.
Συνέντευξη με την Προϊσταμένη στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Μήλου, κα Αθηνά Τζίκα, Κοινωνική Λειτουργό.
Συνέντευξη με τον Ψυχολόγο του Κέντρου Κοινότητας Μήλου κο Νίκο Κουτουρατζή.
Από τις συνεντεύξεις προέκυψε ότι εξακολουθούν να μην υπάρχουν ακραία φαινόμενα φτώχειας, αστεγίας ή παραβατικότητας. Τα προφίλ των ατόμων που συμμετέχουν στις κοινωνικές υπηρεσίες παραμένουν σταθερά, κυρίως περιλαμβάνοντας άτομα που χρειάζονται συνεχή υποστήριξη. Παρ’ όλα αυτά, αναφέρθηκε ότι η ενδοοικογενειακή βία έχει ενταθεί μετά την πανδημία του κορωνοϊού, παρά τις προσπάθειες υποστήριξης που καταβάλλονται και οι οποίες αντιμετωπίζουν δυσκολίες.
Επιπλέον, όπως αναδείχθηκε, η αβεβαιότητα δυσχεραίνει σημαντικά την καθημερινότητα των κατοίκων. Η προσβασιμότητα σε κατοικίες για νέους εκπαιδευτικούς ή γιατρούς είναι επίσης δύσκολη.
Σημαντικό είναι το γεγονός ότι έχει επιτευχθεί αρμονική συνεργασία και αλληλοϋποστήριξη μεταξύ των κοινωνικών υπηρεσιών σε τοπικό επίπεδο, με στόχο τη βέλτιστη υποστήριξη των ευάλωτων ομάδων. Παράλληλα, έχει ενισχυθεί η επέκταση των δράσεων του Κέντρου Κοινότητας και στα υπόλοιπα νησιά που εξυπηρετεί, όπως η Σέριφος, η Σίφνος και η Κίμωλος.
Σε ό,τι αφορά την προσβασιμότητα, παρόλο που έχουν γίνει παρεμβάσεις σε δημόσια κτίρια, παραμένουν ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα, ιδιαίτερα σε θέματα σεβασμού και προσαρμογής της τοπικής κοινωνίας προς άτομα με αναπηρίες και κινητικές δυσκολίες.
Για την τρίτη ηλικία, επισημάνθηκε η ανάγκη για φροντίδα, ειδικά για ηλικιωμένους που ζουν μόνοι. Η καθημερινή προσπάθεια των στελεχών επικεντρώνεται στη βελτίωση των παροχών, ενώ η εθελοντική λειτουργία του ΚΑΠΗ συμβάλλει σε επιπλέον δράσεις και στην ανακούφιση των φροντιστών. Τα προβλήματα που σχετίζονται με τη νησιωτικότητα, όπως η πρόσβαση σε υπηρεσίες, παραμένουν σοβαρά, ωστόσο καταβάλλονται προσπάθειες για την περαιτέρω ενίσχυση των υπηρεσιών μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων.
Συνολικά, τονίστηκε η ανάγκη για ευρύτερη συνεργασία με την πολιτεία, ώστε να υπάρχει πλήρης κατανόηση των τοπικών αναγκών. Επιπλέον, οι παρεμβάσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα και στις τοπικές ομάδες θεωρούνται κρίσιμες για τη διαμόρφωση μελλοντικών λύσεων. Προτεραιότητα του Δήμου αποτελούν οι ανάγκες των μόνιμων κατοίκων, ενώ γίνονται σημαντικές προσπάθειες για την ανάπτυξη ενός βιώσιμου τουριστικού μοντέλου, το οποίο δεν θα είναι εις βάρος τους. Η συντήρηση και προστασία των υποδομών του νησιού αποτελεί επίσης προτεραιότητα.
Το Παρατηρητήριο πραγματοποίησε, επιπλέον, συνεντεύξεις με τέσσερις ωφελούμενους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Τα προφίλ των ατόμων αυτών είναι διαφοροποιημένα, περιλαμβάνοντας ηλικιωμένους με αδυναμία αυτοεξυπηρέτησης, νέους που προσπαθούν να εργαστούν στο νησί, καθώς και άτομα με προβλήματα υγείας.
Τα άτομα αυτά επεσήμαναν πως η αύξηση του εισοδήματος από τον τουρισμό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι εξασφαλίζεται η πρόσβαση τους σε ίσες ευκαιρίες απασχόλησης και κοινωνικής ένταξης. Παρά τα οικονομικά οφέλη που φέρνει ο τουρισμός στο νησί, οι ευάλωτες ομάδες, όπως οι ωφελούμενοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, συχνά αντιμετωπίζουν εμπόδια στην εύρεση εργασίας και στη συμμετοχή στην τοπική κοινωνία. Οι ανισότητες στην πρόσβαση σε πόρους δυσκολεύουν την κοινωνική τους ένταξη, παρά τη συνολική οικονομική ανάπτυξη.
Ολοκληρώνοντας, το Παρατηρητήριο θα ήθελε να ευχαριστήσει όλες και όλους τις/τους συμμετέχουσες/οντες στον Δήμο Μήλου για τη συνεισφορά τους στην έρευνα καθώς και την κα Μιχαηλία Φωτεινού, διοικητική υπάλληλο του Κέντρου Κοινότητας για την υποστήριξη στην επικοινωνία με τους ωφελούμενους.
Αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας θα δημοσιευθούν στην Πύλη του Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης Νοτίου Αιγαίου τον Οκτώβριο 2024.
(Κείμενο και φωτογραφίες: Γεωργία Τσεβά)