Το Παρατηρητήριο επισκέπτεται για 4η συνεχόμενη χρονιά τον Δήμο Καλυμνίων

Το Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης Νοτίου Αιγαίου επισκέφθηκε τον Δήμο Καλυμνίων για το διάστημα 3-5/9/2024, στο πλαίσιο των επιτόπιων ερευνών που πραγματοποιούνται για 4η συνεχόμενη χρονιά στους Δήμους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

 

Πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με: i) τον Αντιδήμαρχο Υγείας και Πρόνοιας, κο Γιώργο Χούλλη, ii) την Αναπληρώτρια Προϊσταμένη του Αυτοτελούς Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου, κα Μαρία Λουκατάρη και iii) τα στελέχη του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου, κα Θεμελίνα Μαλιδάκη, Κοινωνική Λειτουργό, και κα Ελευθερία Χούλλη, Ψυχολόγο.

 

Βασικό εύρημα των συνεντεύξεων αποτελεί το γεγονός ότι παραμένει το μεγάλο ποσοστό ωφελούμενων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ) με τα περιστατικά ακραίας φτώχειας να είναι όμως πιο ήπια σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη. Λόγω της έντονης παρουσίας του ναυτικού επαγγέλματος στην Κάλυμνο αλλά και των σχέσεων με το εξωτερικό (μετανάστευση σε ΗΠΑ και Αυστραλία), το βιωτικό επίπεδο βρίσκεται σε σχετικά καλό επίπεδο, αλλά παρ’ όλα αυτά υπάρχουν αρκετοί άποροι, οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες.

 

Όλα τα ανωτέρω στελέχη επεσήμαναν την έλλειψη του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» από το νησί της Καλύμνου, το οποίο δεν λειτουργεί από το 2016, αφήνοντας ένα μεγάλο κενό στην υποστήριξη και εξυπηρέτηση της τρίτης ηλικίας. Για πολλούς ηλικιωμένους του νησιού, οι οποίοι απαρτίζουν σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού της Καλύμνου, το Πρόγραμμα αποτελούσε τη μοναδική βοήθεια που είχαν. Σε ανενεργία βρίσκεται και το ΚΑΠΗ του Δήμου από το 2010, στερώντας έτσι από την τρίτη ηλικία μια δημιουργική διέξοδο στο νησί τους.

 

Όσον αφορά την έμφυλη βία, σημαντικό είναι να τονιστεί ότι έχει συσταθεί πρόσφατα Επιτροπή για την Ισότητα των Φύλων στο νησί και αναμένεται να συμβάλλει στην ανάπτυξη μιας κουλτούρας ισότητας και προστασίας από τη βία και την παρενόχληση και στην καλλιέργεια ενός υγιούς κοινωνικού περιβάλλοντος. Σίγουρα,  όπως ανέφεραν τα στελέχη, το ζήτημα της έμφυλης βίας είναι ένα θέμα που το συζητά κανείς δύσκολα και στην Κάλυμνο αλλά είναι υπαρκτό και χρήζει περαιτέρω ενεργειών για την αντιμετώπισή του.

 

Την ίδια άποψη έχουν επίσης τα στελέχη σχετικά με την προσβασιμότητα των ΑμεΑ στην Κάλυμνο. Κυρίως η Πόθια, το κέντρο του νησιού, αλλά και ολόκληρη η Κάλυμνος θεωρείται αρκετά δύσκολα προσβάσιμη εξαιτίας της απουίας πεζοδρομίων, κεκλιμένων επίπεδων, προστατευμένων προσβάσιμων χώρων σε περίπτωση εκτάκτων αναγκών, ραμπών, κλπ.

 

Τέλος, ο Αντιδήμαρχος επισήμανε ότι έχουν σημειωθεί αρκετά περιστατικά νεανικής παραβατικότητας στο νησί, για τα οποία θεωρεί ως βασικό αντίδοτο τον αθλητισμό. Ο αθλητισμός μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό μέσο για την καθοδήγηση των νέων προς τη σωστή κατεύθυνση, ενισχύοντας ταυτόχρονα την κοινωνική τους συμπεριφορά.

 

Επιπρόσθετα, οι ερευνήτριες του Παρατηρητήριου συζήτησαν με δεκαεννέα (19) πολίτες του Δήμου Καλυμνίων, ωφελούμενους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ), οι οποίοι παρουσίασαν τον τρόπο ζωής τους και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους.

 

Τέλος, το Παρατηρητήριο ευχαριστεί θερμά το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Καλυμνίων και όλους τους συμμετέχοντες για τη συνεισφορά τους στην έρευνα.

 

(Κείμενο και φωτογραφίες: Κατερίνα Χατζήπαπα, Μαριάννα Παπανδρέου).