Το Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης στον Δήμο Πάρου και Αντιπάρου!

Την Τετάρτη 29/07/2026 το Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης επισκέφθηκε τον Δήμο Πάρου και πραγματοποίησε συνεντεύξεις με την Προϊσταμένη του Αυτοτελούς Τμήματος Κοινωνικής Μέριμνας και Προστασίας, κυρία Μαλαματένιου Λουκία, την παιδαγωγό του Δημοτικού Παιδικού Σταθμού Παροικιάς, κυρία Βιτσαδάκη Ευαγγελία και την Πρόεδρο του Συλλόγου Γυναικών Πάρου “Αρηίς”, κυρία Σιφναίου Μαρία.

 

Αρχικά, η Προϊσταμένη αναφέρθηκε στις τρέχουσες αλλαγές σχετικά με τη στελέχωση του Δήμου, καθώς και στις προσπάθειες που υλοποιούνται για την αντιμετώπιση της στεγαστικής επισφάλειας στο νησί. Από την πλευρά της η παιδαγωγός του Παιδικού Σταθμού περιέγραψε το έργο και τον τρόπο λειτουργίας της δομής, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, την ύπαρξη αυξημένων αναγκών, που παρουσιάζουν τα νήπια ειδικά τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα, η πρόεδρος του Συλλόγου ανέδειξε τον κοινωνικό και φιλανθρωπικό χαρακτήρα του, καθώς και τις δράσεις που πραγματοποιούνται, οι οποίες στοχεύουν στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

 

        

 

 

Την ίδια ημέρα, επισκεφθήκαμε τον Δήμο Αντιπάρου και συνομιλήσαμε με τον Σύλλογο Γυναικών και την Πρόεδρο κα. Ευαγγελία Παλαιολόγου, τα μέλη κα. Μαγδαληνή Κριτσαντώνη και κα. Εμμανουέλα Μιχαλακοπούλου για το πολύπλευρο έργο του Συλλόγου. Για την συνεχή παρουσία του και προσφορά του στην τοπική κοινωνία από το 1983,  για την στήριξή του στις γυναίκες, για τις  ποικίλες δράσεις (περιβαλλοντικές/κοινωνικές/πολιτιστικές) καθώς και για την προσπάθεια που γίνεται για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και των κυκλαδίτικων εθίμων.

 

Τέλος, πραγματοποιήθηκε συνέντευξη και με τον Σύλλογο Διασωστών, τον Πρόεδρο κ. Ιωάννη Τριαντάφυλλο, τη Γραμματέα κα. Παυλάκη Δέσποινα, και το μέλος κ, Δευτερίγο Ιωάννη. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, αναδείχθηκε η πολύτιμη υγειονομική και κοινωνική προσφορά του Συλλόγου, ο οποίος ιδρύθηκε το 2021 εν μέσω της πανδημίας Covid-19, καλύπτοντας ένα σημαντικό κενό καθώς το νησί δεν διαθέτει σταθμό ΕΚΑΒ. Με 52 ενεργά και πλήρως πιστοποιημένα μέλη, ο Σύλλογος λειτουργεί σε στενή συνεργασία με το προσωπικό του Περιφερειακού Πολυδύναμου Ιατρείου Αντιπάρου και στους άμεσους στόχους του περιλαμβάνεται η ενίσχυση του εξοπλισμού και η αγορά ενός διασωστικού σκάφους.

(Κείμενα και φωτογραφίες: Κωνσταντίνα Κουρκουμάρη & Θεοδώρα Συμεώνογλου)