Το Παρατηρητήριο με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου επισκέφθηκε τη Νάξο και την Αμοργό

Ολοκληρώθηκαν επιτυχώς οι έρευνες του Παρατηρητηρίου σε Νάξο και Αμοργό, την Τρίτη 27/9 και Τετάρτη 28/9 αντίστοιχα, από ερευνητική ομάδα, αποτελούμενη από την κα Βγενά Κατερίνα και την κα Μαυροειδή Κατερίνα, από το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με το οποίο συνεργάζεται για το έργο αυτό ο ανάδοχος υποστήριξης του Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης.

 

Εκ μέρους του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων συμμετείχε ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, κ. Μανιός και η κα Πρωτονοταρίου, Προϊσταμένη του Αυτοτελούς Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού, οι οποίοι μίλησαν για τα προβλήματα που εντοπίζουν αλλά και τις προσπάθειες που γίνονται για να βελτιώνονται συνεχώς οι συνθήκες διαβίωσης στο νησί, στη κατεύθυνση της εξεύρεσης τρόπων ενίσχυσης των εισοδημάτων των κατοίκων. Στη συνέχεια, η ομάδα του Παρατηρητηρίου επισκέφθηκε το Κέντρο Κοινότητας Νάξου στο οποίο πραγματοποιήθηκαν συνεντεύξεις με την κα Βασιλάκη Εμμανουέλα, διοικητική υπάλληλο, την κα Μουστάκα Ειρήνη, ψυχολόγο, και την κα Οικονόμου Παρασκευή, Κοινωνική λειτουργό. Κοινός παρονομαστής των συζητήσεων στο Κέντρο Κοινότητας ήταν η διαπίστωση ότι πρέπει να δοθεί βάρος στη δημιουργία και ενίσχυση νέων υποδομών εκτός από την παροχή επιδομάτων.

 

Τέλος, οι έρευνες ολοκληρώθηκε με ατομικές συνεντεύξεις με πολίτες που λαβαίνουν επιδόματα (Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, κ.ά.). Όπως φάνηκε από τις απαντήσεις ,οι πολίτες στη Νάξο δείχνουν να αντιμετωπίζουν δυναμικά τα προβλήματά τους.  Παρόλα αυτά, τόνισαν την ανάγκη δημιουργίας υποδομών στον τομέα αναφορικά με την υγεία και τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών. Επίσης, σημειώθηκε η ανάγκη ύπαρξης ειδικού σε ζητήματα ψυχικής υγείας, καθώς ορισμένοι κάτοικοι πραγματοποιούν διαδικτυακές συνεδρίες ή επισκέπτονται άλλες περιοχές (π.χ. Αθήνα) αλλά όχι συχνά λόγω της δυσκολίας μετάβασης σε αυτές τις περιοχές και του κόστους μετακίνησης.

 

                                 

 

Επόμενος σταθμός των ερευνητικών ταξιδιών η Αμοργός όπου την Τετάρτη 28/9 πραγματοποιήθηκε Επιτόπια Έρευνα με τη συμμετοχή του Δημάρχου, κ. Καραΐσκου Ελευθέριου και της κυρίας Νομικού Σοφίας, υπάλληλου του Δήμου.

 

 

Συζητήθηκαν πολλά ζητήματα που σχετίζονται με τον κοινωνικό και οικονομικό τομέα καθώς και οι δράσεις και οι προσπάθειες που γίνονται για να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης στο νησί. Αναφορικά με τη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου, κύριο πρόβλημα είναι η υποστελέχωση. Ακόμα ένα σημαντικό θέμα, το οποίο ανέφεραν όλα τα άτομα με τα οποία πραγματοποιήθηκαν συνεντεύξεις, είναι η μετακίνηση εντός του νησιού.

Ακόμη και οι ντόπιοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα, καθώς πολλές φορές αναγκάζονται να νοικιάσουν αυτοκίνητο για να μετακινηθούν. Λεωφορεία υπάρχουν κυρίως το καλοκαίρι λόγω του τουρισμού ενώ το χειμώνα η κατάσταση είναι πιο δύσκολη, για αυτό και  συνήθως ο ένας εξυπηρετεί τον άλλον κάνοντας ακόμα και autostop για να μετακινηθούν. Επίσης, τονίστηκε το ζήτημα της ανάγκης διπλών υποδομών λόγω των μεγάλων αποστάσεων μεταξύ των χωριών του νησιού.