Επιτόπια έρευνα του Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης στη Ρόδο

Στo έργο και τις δράσεις του Παρατηρητήριου Κοινωνικής Ένταξης ανήκουν και οι “Επιτόπιες έρευνες στα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για το έτος 2021” μιας ολοκληρωμένης έρευνας σε όλα τα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που έχει ως στόχο τη μελέτη και επιστημονική αποτύπωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων των νησιών της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων.

Μέσα από τη δράση αυτή, το Παρατηρητήριο πραγματοποιεί συνεντεύξεις:

α. με αιρετούς αντιπροσώπους των Δήμων,

β. με εργαζόμενους  των Κοινωνικών Υπηρεσιών και των Κέντρων Κοινότητας και

γ. με πολίτες που δέχονται βοήθεια από το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

Με την ολοκλήρωση των συνεντεύξεων και την επεξεργασία των ευρημάτων από το Παρατηρητήριο, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα των οικονομικών και κοινωνικών παραμέτρων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία επιτόπιες έρευνες στη Νάξο, την Κω, τη Σαντορίνη, την Αστυπάλαια, την Κάρπαθο, τη Μήλο, την Τήνο και τη Σύρο.

Στο πλαίσιο αυτών των ερευνών, βρίσκεται σε εξέλιξη η επιτόπια έρευνα για τον Δήμο Ρόδου, σε συνεργασία με το Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά του Δήμου. Οι ερευνητές είναι στελέχη της εταιρείας συμβούλων ΕΞΕΛΙΞΙΣ η οποία συνεργάζεται με την ανάδοχο του έργου υποστήριξης, Crowdpolicy και υποστηρίζει επιστημονικά το έργο του Παρατηρητηρίου στα Δωδεκάνησα. Από την Τετάρτη 8/9/2021, οι ερευνητές έχουν πάρει συνέντευξη από δεκάδες πολίτες που ζουν σε συνθήκες φτώχειας, αριθμός πρόκειται να αυξηθεί έως και την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής, την Τρίτη 14/9/2021.

Επιπρόσθετα, έχουν πραγματοποιηθεί συναντήσεις με το προσωπικό που στελεχώνει το Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά του Δήμου Ρόδου καταγράφοντας έτσι το έργο που υλοποιούν στο πλαίσιο των καθηκόντων τους, τα σημεία που χρήζουν βελτίωσης καθώς και τις προτάσεις που έχουν οι ίδιοι ως προς τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα της δομής.

 

Εντός των επόμενων ημερών, κ. ο Γιάννης Καμπούρης, αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, θα συναντηθεί με τους ερευνητές ώστε να τους ενημερώσει σχετικά με τον τρόπο που αντιμετωπίζει η παρούσα δημοτική αρχή τα φαινόμενα φτώχειας στο νησί της Ρόδου αλλά και τις λύσεις που δίνονται στο πρόβλημα αυτό.