“Κανένας μόνος – Πάνω από όλα ο άνθρωπος”, είναι το απόσταγμα από τις έρευνες σε Άνδρο και Τήνο

Τα νησιά Άνδρο και Τήνο επισκέφθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε το Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης (ΠΠΚΕ). Σε συνεργασία με τα Κέντρα Κοινότητας και τις Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων ολοκλήρωσε με επιτυχία ακόμα δύο Επιτόπιες Έρευνες. Επιπλέον στη Τήνο συνομίλησε και με την Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας, Κοινωνικής Μέριμνας και Κοινωνικών Παντοπωλείων Κυκλάδων, κ. Δεληγιάννη Νατάσα.

 

Πιο αναλυτικά, την Τετάρτη 5-10-2022 πραγματοποιήθηκε Έρευνα στην Άνδρο με επικεφαλής τον συνεργάτη του Παρατηρητηρίου Βαγγέλη Δήμο (Crowdpolicy). Σε αυτήν συμμετείχαν ωφελούμενοι επιδομάτων, ενώ επίσης πραγματοποιήθηκε από κοινού συνέντευξη με τις Υπεύθυνες του Κέντρου Κοινότητας : κ. Λαμπρινή Μπατσή και κ. Δημητριάδου Κατερίνα  καθώς και την κ. Χαλά Ευαγγελία, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Τμήματος Πρόνοιας του Δήμου Άνδρου.

 

Σαν κατακλείδα της Έρευνας στην Άνδρο θα μπορούσαν να εξαχθούν ως πιο σημαντικά τα ακόλουθα σημεία : α) η γεωμορφολογία του νησιού με τις μεγάλες και συχνά δυσπρόσιτες αποστάσεις από τη Χώρα καθώς η διασπορά του πληθυσμού στα διάφορα σημεία του νησιού δυσχεραίνει τη μετακίνηση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, ενισχύοντας  φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού και β) η σοβαρή υποστελέχωση του Κέντρου Υγείας καθώς και η σημαντική έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής έχει ως αποτέλεσμα τη μη επαρκή αντιμετώπιση των σοβαρών περιστατικών και τη διακομιδή τους στην Αθήνα, όπως επίσης το γεγονός ότι για τα λιγότερο σοβαρά περιστατικά πολλοί αναγκάζονται να απευθυνθούν σε ιδιώτες γιατρούς με δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος.

Συγκριτικά με την περσινή χρονιά, η κατάσταση στο θέμα της εργασίας είναι σαφώς καλύτερη καθώς αρκετά ήταν τα άτομα που βρήκαν απασχόληση και σταμάτησαν να παίρνουν το ΕΕΕ. Αυτό οφείλεται στην ύφεση της πανδημίας και την ανάκαμψη του τουρισμού.

Τέλος, αναδεικνύεται η ανάγκη συγκέντρωσης όλων των κοινωνικών υπηρεσιών του νησιού σε έναν χώρο ώστε να διευκολύνεται αφενός ο συντονισμός μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών καθώς και να εξυπηρετούνται αποδοτικότερα οι ωφελούμενοι.

 

Την επόμενη ημέρα, Πέμπτη 6-10-2022 υλοποιήθηκε έρευνα στη Τήνο με τη συμμετοχή ωφελούμενων πολιτών. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν συνεντεύξεις με την κ. Δελλατόλα Ιουλία, Διευθύντρια Διοικητικών Υπηρεσιών Δήμου Τήνου και με την κα Παπαγιαννοπούλου Αντωνία, Κοινωνιολόγο στο Κέντρο Κοινότητας Τήνου.

Η Έρευνα στη Τήνο θα μπορούσε να συνοψιστεί στα ακόλουθα σημεία: α) το φαινόμενο της φτώχειας είναι σε μικρή κλίμακα στο νησί, εστιάζεται κυρίως σε μεμονωμένες περιπτώσεις και δεν είναι γενικευμένο και β) η αρωγή του Δήμου αλλά και των λοιπών κοινωνικών φορέων είναι σημαντική και έχουν αναπτυχθεί αρκετές δράσεις που βοηθούν τους ωφελούμενους (Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνική Κουζίνα) ενώ σημαντική αναφέρεται και η βοήθεια από την Εκκλησία. Επίσης, ότι Το Κέντρο Υγείας είναι σοβαρά υποστελεχωμένο καθώς απουσιάζουν πολλές κρίσιμες ειδικότητες με αποτέλεσμα τα πιο σοβαρά περιστατικά να μεταφέρονται στο Νοσοκομείο της Σύρου. Τέλος, δεν παρατηρούνται σημαντικές αλλαγές στο επίπεδο της φτώχειας σε σχέση με την περσινή χρονιά.

 

Την ίδια ημέρα, Πέμπτη 6-10-2022, η κ. Δεληγιάννη Νατάσα, Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας, Κοινωνικής Μέριμνας και Κοινωνικών Παντοπωλείων Κυκλάδων, παραχώρησε συνέντευξη στην Υπεύθυνη του ΠΠΚΕ, κ. Κυρίτση Κυριακή. Σε αυτή τη συζήτηση η Αντιπεριφερειάρχης, η οποία ανέλαβε καθήκοντα τον Αύγουστο του 2022, μας μίλησε για το όραμα της Περιφερειακής Αρχής – όσον αφορά τον κοινωνικό τομέα – αλλά και την εξειδίκευση των στόχων για τις Κυκλάδες. Επίσης, για το προφίλ και τις ανάγκες των νησιών, τις ευάλωτες ομάδες αλλά και τις καλές πρακτικές που έχει συναντήσει, ακόμα και μέσα από προσωπική της εμπειρία ως μέλος τοπικού Συλλόγου κοινωφελούς σκοπού, λέγοντάς μας ότι η φράση που συνοψίζει την ιδέα της κοινωνικής μέριμνας και αλληλεγγύης είναι : “Καμία/κανένας μόνος του.  Πάνω από όλα ο άνθρωπος”.

 

Το ΠΠΚΕ Νοτίου Αιγαίου θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά όλες και όλους που συμμετείχαν και συνέβαλαν στην υλοποίηση αυτής της τόσο εποικοδομητικής δράσης, τα ευρήματα της οποίας θα αναπτυχθούν σε ανοιχτή ημερίδα που θα διοργανωθεί στη Σύρο στις αρχές Δεκεμβρίου.