Με αφορμή το βίντεο που μας έστειλε ο Δήμος Ρόδου, το οποίο παρουσιάστηκε στην Ημερίδα του Παρατηρητηρίου, που έγινε στη Σύρο την Παρασκευή 2-12-2022, και δεδομένου ότι η προώθηση της εκπαίδευσης αποτελεί πάντα ένα επίκαιρο θέμα, έχουμε τη χαρά να μοιραστούμε μαζί σας μια ακόμα καλή πρακτική. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον Δήμο Ρόδου, αλλά και το Κέντρο Κοινότητας Ρόδου με Παράρτημα Ρομά για τον διαμοιρασμό της γνώσης καθώς και για τη συνολική στήριξή τους στο έργο του Παρατηρητηρίου.
Πιο συγκεκριμένα, o Δήμος Ρόδου, ως επικεφαλής της κοινωνικής Σύμπραξης Ρόδου, αξιοποιώντας τα Συνοδευτικά Μέτρα του Ε.Π «Επισιτιστικής και Βασικής υλικής συνδρομής του Ταμείου Ευρωπαϊκής βοήθειας προς τους απόρους» (ΤΕΒΑ), προέβη στη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου με σκοπό τη λειτουργία των Κοινωνικών Φροντιστηρίων. Αρωγός της προσπάθειας η Ιερά Μητρόπολις Ρόδου και η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Δωδεκανήσου.
Συγκεκριμένα η δράση είχε ως σκοπό να καλύψει με πρόσθετη εκπαιδευτική στήριξη α)εγγεγραμμένους/νες μαθητές/τριες Ρομά και β) μαθητές /τριες τυπικής εκπαίδευσης που οι γονείς ωφελούνταν από το πρόγραμμα ΤΕΒΑ με δίωρη μελέτη από Δευτέρα έως Παρασκευή χωρισμένα σε πενταμελείς ομάδες ανάλογα με τοπλήθος και τις επιτόπου διαπιστωθείσες ανάγκες των μαθητών, από τον επιστημονικά υπεύθυνο και τους εκπαιδευτικούς των ωφελουμένων μαθητών. Φοιτητές (25) ανέλαβαν τη διδασκαλία και επιβλέπονταν από τον επιστημονικά υπεύθυνο (mentoring)/καθηγητή του Παν/μίου. Ωφελήθηκαν 125 παιδιά δικαιούχων του ΕΕΕ/ΤΕΒΑ πιλοτικά σε 2 φάσεις:1. από 15 Σεπτεμβρίου έως 15 Δεκεμβρίου 2018 (α’ φάση), 2. από 14 Ιανουαρίου έως 30 Μαΐου 2019 (β’ φάση).
Οι χώροι υλοποίησης των κοινωνικών φροντιστηρίων επιλέχθηκαν με ευθύνη του Δήμου Ρόδου και του Παραρτήματος Ρομά του κέντρου Κοινότητας, σε δωρεάν παραχωρημένες αίθουσες, που προσδιορίστηκαν με κριτήρια καταλληλότητας και εγγύτητας προς τη πλειονότητα των συμμετεχόντων παιδιών (4 πνευματικά κέντρα και σε 5 Δημοτικά σχολεία που φοιτούσαν εγγεγραμμένα παιδιά Ρομά).
Για τους/τις εγγεγραμμένους/νες μαθητές/τριες Ρομά,η πρόσθετη εκπαιδευτική στήριξη παρεχόταν από τις 13:15 μ.μ έως τις 15:15μ.μ, σε αίθουσα διδασκαλίας έκαστου σχολείου στο πλαίσιο λειτουργίας του ολοήμερου τμήματος με τη μορφή τμημάτων ένταξης, ενώ για μαθητές/τριες μη Ρομά σε πνευματικά κέντρα του νησιού από τις 14:00 έως τις 16:00, ανάλογα με τη διεύθυνση κατοικίας τους.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης, σχολικό λεωφορείο του Δήμου με συνοδεία στελεχών του Παραρτήματος Ρομά, μετέφερε τα παιδιά Ρομά από και προς τον προορισμό. Παράλληλα, η παιδαγωγός του παραρτήματος Ρομά είχε την εποπτεία της δράσης από την πλευρά του δήμου αναφορικά με τις συμμετοχές των παιδιών και την επικοινωνία – ενημέρωση των γονέων-κηδεμόνων και την πρόοδο των μαθητών/τριών.