Το Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης Νοτίου, στα τέλη Ιουνίου επισκέφθηκε και μικρότερους Δήμους των Κυκλάδων και ειδικότερα τα νησιά Κύθνο, Φολέγανδρο και Κίμωλο.
Πιο αναλυτικά, την Πέμπτη 22 Ιουνίου, ολοκληρώθηκε η επιτόπια έρευνα στον Δήμο Κύθνου κατά την οποία διεξήχθησαν συνεντεύξεις με:
α) τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Προστασίας Δ. Κύθνου κο Αντώνη Κοκιασμένο,
β) την Κοινωνική Λειτουργό του Κέντρου Κοινότητας Κέας που εξυπηρετεί και την Κύθνο, κα Κυριακή Κουρτίδη και
γ) συνεντεύξεις με 4 ωφελούμενους προνοιακών επιδομάτων.
Οι συνεντευξιαζόμενοι αποτύπωσαν τη μη ύπαρξη ακραίων φαινομένων φτώχειας και/ ή ανισοτήτων στο νησί παράλληλα με την ανάγκη στήριξη της κατάρτισης των στελεχών των Κέντρων Κοινότητας για την βέλτιστη εξυπηρέτηση των ωφελούμενων και στα δύο νησιά. Παράλληλα, ανέδειξαν τη σημασία της εξατομικευμένης προσέγγισης για την κοινωνική προστασία σε μικρές κοινωνίες που υφίστανται τις συνέπειες μακρο- κοινωνικών και οικονομικών αλλαγών στις οποίες δυσκολεύονται να προσαρμοστούν ανάμεσα σε άλλα λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και του χαμηλού μορφωτικού επιπέδου.
Στη συνέχεια, υλοποιήθηκε η επιτόπια έρευνα στον Δήμο Φολεγάνδρου (26-27 Ιουνίου 2023) κατά την οποία διεξήχθησαν συνεντεύξεις με:
α) τη Δήμαρχο Φολεγάνδρου κα Ευθαλία Παπαδοπούλου και
β) την Κοινωνική Λειτουργό και Συντονίστρια του Κέντρου Κοινότητας Θήρας το οποίο εξυπηρετεί το νησί της Φολεγάνδρου, κα Βασιλική Γιαννακοπούλου.
Βασικό θέμα που προέκυψε μέσα από τις συνεντεύξεις ήταν η μη ύπαρξη ακραίων φαινομένων φτώχειας στο νησί. Σε αντίστιξη οι συνεντευξιαζόμενοι τόνισαν την ανάγκη συνεχούς προσπάθειας για τη διατήρηση κοινωνικών και άλλων υποδομών. Παράλληλα, ανέδειξαν την ανάγκη διασφάλισης ενός βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης της τουριστικής δραστηριότητας σε τοπικό επίπεδο.
Παράλληλα, σε ότι αφορά τη λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας Θήρας τονίστηκε η επίλυση σημαντικών ζητημάτων που βελτίωσαν την εξυπηρέτηση των πολιτών – ωφελούμενων, η εύρυθμη λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας και συνεργασίας του με άλλους τοπικούς φορείς αλλά και η οργάνωση νέων δράσεων. Συζητήθηκαν, επιπλέον, ζητήματα που αφορούν και τα υπόλοιπα νησιά τα οποία εξυπηρετούνται από το Κέντρο Κοινότητας Θήρας (Θήρα, Ανάφη, Ίος, Σίκινος) για τα οποία αναδείχθηκαν επιμέρους προκλήσεις όπως η ανάγκη επίλυσης ζητημάτων προερχόμενων από την ασύμμετρη τουριστική ανάπτυξη αλλά και η ανάγκη μέτρων για την υποστήριξη των ηλικιωμένων.
Τέλος, στις 28-29 Ιουνίου 2023 ολοκληρώθηκε επιτυχώς η επιτόπια έρευνα στον Δήμο Κιμώλου κατά την οποία διεξήχθησαν συνεντεύξεις με:
α) το Δήμαρχο Κιμώλου κο Κωνσταντίνο Βεντούρη,
β) την Κοινωνική Λειτουργό του Κέντρου Κοινότητας Μήλου που εξυπηρετεί και το νησί της Κιμώλου, κα Ειρήνη Ανδριώτη και
γ) συνεντεύξεις με πολίτες, ωφελούμενους που ανέδειξαν διάφορες δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζουν σε επίπεδο πρόσβασης σε περίθαλψη και κοινωνική υποστήριξη.
Βασικό στοιχείο το οποίο αναδείχθηκε μέσα από τις έρευνες ήταν η απουσία φαινομένων ακραίας φτώχειας στο νησί. Ωστόσο, όπως αναδείχθηκε είναι υπαρκτή η ανάγκη υποστήριξης ατόμων κυρίως ηλικιωμένων με προβλήματα υγείας και κατά βάση σε επίπεδο ψυχοκοινωνικής στήριξης. Σύμφωνα με τους συνεντευξιαζόμενους, η εξ αποστάσεως υποστήριξη παρά την ύπαρξη ψηφιακών μέσων δεν επαρκεί και θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη η παρουσία ενός ατόμου στο νησί το οποίο θα εργαζόταν μόνιμα με σχετικά καθήκοντα. Όπως αναδείχθηκε γίνονται προσπάθειες για την ανάπτυξη ενός βιώσιμου μοντέλου τουρισμού το οποίο θα προσφέρει απασχόληση για περισσότερο από 2 μήνες στους κατοίκους της Κιμώλου. Για τους συνεντευξιαζόμενους μεγάλης σημασίας είναι επίσης η ολοκλήρωση έργων σε κρίσιμους τομείς όπως η ύδρευση ως αποτέλεσμα και της κλιματικής αλλαγής η οποία φαίνεται να επηρεάζει τη δυνατότητα δραστηριοτήτων του πρωτογενούς τομέα.
Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας Μήλου τονίστηκε η εύρυθμη λειτουργία του και αποδοτική συνεργασία με άλλους τοπικούς φορείς. Συζητήθηκαν, επιπλέον θέματα που αφορούν και τα υπόλοιπα νησιά τα οποία εξυπηρετούνται από το Κέντρο Κοινότητας Μήλου (Μήλος, Σίφνος, Σέριφος) για τα οποία τονίστηκε εκ νέου η ανάγκη υποστήριξης τους σε επίπεδο υποδομών.
Το Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά τα Κέντρα Κοινότητας Κέας, Θήρας και Μήλου, τους Δήμους Κύθνου, Φολεγάνδρου και Κιμώλου καθώς και όλες και όλους τους συμμετέχοντες στην έρευνα.
(Κείμενο και φωτογραφίες: Γεωργία Τσεβά)