Ολοκληρώθηκε ο κύκλος των Επιτόπιων Ερευνών στις Κυκλάδες με την επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 6 Ιουλίου στον Δήμο Μυκόνου. Κατά την έρευνα διεξήχθησαν συνεντεύξεις με :
α) τον κύριο Μαργάρα Δημήτριο, ψυχολόγο και υπεύθυνο του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι”,
β) την κυρία Οικονόμου Αναστασία, κοινωνική λειτουργό στο Γραφείο Κοινωνικής Πρόνοιας,
γ) τον κύριο Καφεντζή Γεώργιο, αντιπρόεδρο στον Πολιτιστικό, Αθλητικό και Κοινωνικό Οργανισμό “Γεώργιος Αξιώτης” που στεγάζεται στο Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο και
δ) δικαιούχους κοινωνικών επιδομάτων.
Αρχικά, η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στον χώρο του Γρυπάρειου Πολιτιστικού Κέντρου που είναι Νομικό Πρόσωπο του Δήμου. Καθώς το Παρατηρητήριο επισκέφθηκε για πρώτη φορά τον Δήμο Μυκόνου έγινε μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης για το νησί, τους κατοίκους και τους επισκέπτες του, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία, αλλά και για την ανάγκη ύπαρξης δομών κοινωνικής προστασίας με τις ανάλογες ειδικότητες.
Ο κύριος Μαργάρας μας μίλησε για το έργο του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι” καθώς και για τη δυσκολία να προσλάβουν τις κατάλληλες ειδικότητες σε όλες τις δημοτικές θέσεις εργασίας, εξαιτίας των υψηλών ενοικίων και της ακριβής διαβίωσης στον Δήμο Μυκόνου. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις προκλήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και στον τρόπο που τις αντιμετώπισαν. Μεταξύ άλλων, τόνισε τις συνέπειες που έχει η υλική υστέρηση στα άτομα, ενώ τέθηκε το ζήτημα της μονογονεϊκότητας, όπως και το ότι η Μύκονος έδωσε στις γυναίκες τη δυνατότητα σε σύντομο χρονικό διάστημα να γίνονται οικονομικά ανεξάρτητες και να μεγαλώνουν τα παιδιά τους χωρίς κάποιο στίγμα. Επίσης, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι υπήρχε πάντα ανεπτυγμένη η κοινωνική αλληλεγγύη στο νησί, ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει την ανάγκη δημιουργίας νέων δομών, όπως ενός βρεφονηπιακού σταθμού, ενός ΚΔΑΠ ή/και κάποιας δομής αποκατάστασης.
Η κυρία Οικονόμου, από την πλευρά της, αναφέρθηκε στις αρμοδιότητες που έχει ως κοινωνική λειτουργός στο Γραφείο Κοινωνικής Πρόνοιας και στην επιθυμία για δημιουργία ενός Κέντρου Κοινότητας, το οποίο θα στελεχωθεί με τις αρμόδιες ειδικότητες. Επιπλέον, μας μίλησε και για τις πληθυσμιακές ομάδες που αναζητούν βοήθεια, παρότι δεν υπάρχουν ακραία περιστατικά υλικής και κοινωνικής αποστέρησης. Πέρα από τα παραπάνω, έγινε λόγος για την έλλειψη υγειονομικών υποδομών στο νησί, όπως και δομών για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών. Επιπρόσθετα, μας μίλησε για τις καλές πρακτικές της κοινωνικής υπηρεσίας, όπως το “Δίχτυ Αγάπης” που είναι μια δομή που δημιουργήθηκε εν μέσω της πανδημίας για παροχή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης σε ηλικιωμένους και σε άτομα που έχασαν το εισόδημά τους, η οποία παρέμεινε και μετά το τέλος του Covid’19.
Ο κύριος Καφεντζής ασχολείται με τα ζητήματα διαβίωσης των πολιτών, τις κοινωνικές δράσεις, αλλά και τις εκδηλώσεις (πολιτιστικές, εκπαιδευτικές κ.τ.λ.) που πραγματοποιούνται στο Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο, οι οποίες μάλιστα είναι δωρεάν. Αναφορικά, με τις δυσκολίες στέγασης που αντιμετωπίζει ο Δήμος, τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια να επιδοτούνται οι δημοτικοί υπάλληλοι ως κίνητρο προσέλευσης, αλλά και μέσω της προσφοράς παλαιών ακινήτων από ιδιώτες. Ο αντιπρόεδρος, ως και ο ίδιος άτομο με κινητικές δυσκολίες, μας μίλησε για την πρόοδο και την εξέλιξη που έχει επιτευχθεί αναφορικά με την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία καθώς και με τη γενικότερη αντιμετώπιση από τους συμπολίτες τους. Λαμβάνοντας πάντα υπόψη την ιδιαίτερη κυκλαδική αρχιτεκτονική, κρίνεται αναγκαίο να υπάρξουν περισσότερες παρεμβάσεις διευκόλυνσης των εν λόγω ατόμων, συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών, που χρειάζονται εκπαιδευτικούς για παράλληλη στήριξη, όπως και σχολικούς/ές νοσηλευτές/τριες.
Από την πλευρά τους, οι δικαιούχοι κοινωνικών επιδομάτων υπογράμμισαν το ακριβό κόστος διαβίωσης καθώς και την έλλειψη υποδομών, όπως των υγειονομικών. Παράλληλα, εκφράστηκε και μια απογοήτευση για τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στο νησί καθώς η μεγάλη τουριστική ανάπτυξη έχει επιφέρει, μεταξύ άλλων, και δυσάρεστες προεκτάσεις, όπως οι πάσης φύσης παρανομίες και η εκμετάλλευση.
Το Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά τον Δήμο Μυκόνου και όλες και όλους τους συμμετέχοντες στην έρευνα.
(Κείμενο και φωτογραφίες : Κωνσταντίνα Κουρκουμάρη)