Νησί δύο ταχυτήτων, ανάλογα με την εποχή, η Πάρος

Το νησί της Πάρου το έχουμε επισκεφθεί δύο φορές τα προηγούμενα έτη και τα ευρήματα αναγράφονται στις αντίστοιχες Επιτόπιες Έρευνες του Παρατηρητηρίου (2021 / 2022).

Τη φετινή χρονιά, οι συναντήσεις μας με τον Δήμο και το Κέντρο Κοινότητας Πάρου πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακά, στις 08 και 13 Ιουνίου, με τα στελέχη:

α) την Αντιδήμαρχο, κα Σαρρή Παπακυρίλλου Θεοδώρα

β) το στέλεχος του Κέντρου Κοινότητας Πάρου, κα Φραντζεσκάκη Αντιγόνη

γ) την Προϊσταμένη του Δήμου για θέματα κοινωνικής προστασίας, κα Μαλαματένιου Λουκία

 

Η κυρία Σαρρή μας μίλησε για την Πάρο, που είναι ένας Δήμος κατεξοχήν τουριστικός, στον οποίο, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, υπάρχει μεγάλη ζήτηση για εργασία. Επίσης, συζητήθηκε το ζήτημα της δυσκολίας εύρεσης κατοικιών προς ενοικίαση, ενώ τονίστηκε η σοβαρή υποστελέχωση των κοινωνικών δομών, όπως και των υγειονομικών υπηρεσιών του νησιού. Σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το νησί, αναφέρθηκαν η δυσκολία εύρεσης εργασίας κατά τους χειμερινούς μήνες, η περιορισμένη πρόσβαση στη δημόσια υγεία, η έλλειψη υποστηρικτικών δομών καθώς και τα ζητήματα με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, ώστε να μπορούν να εργάζονται οι γυναίκες-μητέρες.

 

Η κυρία Φραντζεσκάκη, ως μοναδική υπάλληλος του Κέντρου Κοινότητας – κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο-, αναφέρθηκε στο ότι, παρόλο που δεν υπάρχουν ακραία φαινόμενα αποστέρησης στο νησί, βασικό ζήτημα είναι η έλλειψη παροχών και υπηρεσιών, γεγονός που με τη σειρά του επηρεάζει την κοινωνική συνοχή, αλλά και την οικογένεια. Επίσης, συζητήθηκε η αύξηση των διαζυγίων και των εν διαστάσει οικογενειών τα τελευταία χρόνια καθώς και η τάση απομόνωσης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, όπως ηλικιωμένων, εντός της οικίας τους, που είναι μια μορφή και αυτή ιδρυματοποίησης. Αναφέρθηκαν οι καλές πρακτικές του Κέντρου Κοινότητας, όπως η πολύ καλή συνεργασία με τη ΔΥΠΑ ιδιαίτερα με την εργασιακή σύμβουλο της συγκεκριμένης υπηρεσίας, αλλά και με την ψυχολόγο του ΕΠΑΛ. Παράλληλα, μας μίλησε για τα επόμενα βήματα που αφορούν τη νέα προγραμματική περίοδο, εν αναμονή μάλιστα της επιστροφής της ψυχολόγου του Κέντρου Κοινότητας, που είναι, μεταξύ άλλων, η δημιουργία ΚΔΑΠ, η λειτουργία Σχολών Γονέων, όπως και η ενημέρωση των Διευθυντών/εκπαιδευτικών στα σχολεία σχετικά με την παραμέληση και κακοποίηση ανηλίκων. Να σημειωθεί ότι κα Φραντζεσκάκη είναι και το μοναδικό άτομο της Ομάδας Προστασίας Ανηλίκων στον Δήμο Πάρου.

 

Η κυρία Μαλαματένιου, με 23 χρόνια στο Τμήμα Άσκησης Κοινωνικής Μέριμνας και Υγείας Δήμου Πάρου, μας μίλησε για τις πολλαπλές αρμοδιότητες που έχουν αναλάβει, ενώ, τόνισε και εκείνη, τη σοβαρή υποστελέχωση των κοινωνικών υπηρεσιών στον Δήμο καθώς και την έλλειψη υποδομών. Επιπλέον, αναφέρθηκε η μη ύπαρξη ακραίων περιστατικών υλικής και κοινωνικής αποστέρησης στο νησί της Πάρου, το οποίο είναι ένα νησί “δύο ταχυτήτων”, αφενός με μεγάλη ζήτηση εργασίας τους θερινούς μήνες και αφετέρου με “νεκρική σιγή” τους χειμερινούς. Επιπρόσθετα, μας γνωστοποίησε τα επόμενα βήματα του Δήμου στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, όπως είναι η πρόθεση για δημιουργία ενός σταθμού άνοιας, τα camp για την απασχόληση των παιδιών ώστε να μπορούν να εργάζονται οι γονείς, αλλά και απασχολούνται οι εκπαιδευτικοί, ενώ παράλληλα αποτυπώθηκε η αναγκαιότητα της μίσθωσης ακινήτων προς διάθεση σε δημοτικούς υπαλλήλους που έρχονται να εργαστούν στο νησί.

 

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους/τις συμμετέχοντες/ουσες για τη συμβολή τους στο έργο του Παρατηρητηρίου.

 

(Κείμενο και φωτογραφίες: Κωνσταντίνα Κουρκουμάρη)